Kaukázusi juhászkutya

Kaukázusi Juhászkutya


Származási hely: Oroszország
Eredeti feladata: Őrkutya.
Eredeti neve: Kavkazskaïa Ovtcharka
Eredete: Valahol az Észak-Kaukázusban született, ahol mind a mai napig szinte érintetlenül maradt fenn. Ázsia felé elterjedve számos tájjellegű változata alakult ki.

Megjelenése:

Teste: A kaukázusi juhászkutya nagy, illetve igen nagy, erőteljes testalkatú állat. Testének hossza valamivel nagyobb a magasságánál. Háta egyenes, széles és izmos; a rövid és széles lágyék enyhén ívelt. Fara széles, hosszú, lapos és izmos. Magasan tűzött, felkunkorodó farka a csánkjáig ér. Széles, mély mellkasa valamivel a könyöke alá nyúlik. Hasa enyhén felhúzott. Erőteljes lábai függőlegesen, egymással párhuzamosan állnak. Mancsai nagyok, ovális alakúak, az ujjak íveltek. Rövid, izmos nyaka viszonylag magasan ered.

Feje: A masszív fejre a széles koponya, az erős pofacsontok és a széles, lapos homlok jellemző. A középső barázda jól látható, a stop enyhe. Az arcorri rész és a koponya egyenlő hosszúságúak. A szorosan záródó ajkak eléggé vastagok. A magasan tűzött fülek lelógnak (Oroszországban általában rövidre kurtítják a füleit). Szemei kicsik, ovális alakúak, mélyen ülők. A kaukázusi juhászkutya harapása ollószerű.

Marmagasság minimum: 62-75 cm

Testtömege: 40-50 kg

Szőrzete: A kaukázusi juhászkutya szőre sima, aljszőrzete dús. A fejen és a lábak elején a szőrszálak rövidebbek, mint másutt. A fajta három szőrzettípussal ismert: hosszú szőrű, rövid szőrű és középhosszú szőrű. A hosszú szőrű kutyának gallérja van, s a derekát és a farkát is dús, bozontos szőrzet (zászló) borítja. A rövid szőrű kaukázusi juhászkutya farka szintén igen dús szőrű, de nem bozontos, másutt pedig viszonylag rövid. A középhosszú változat egész testét egyforma, közepes hosszúságú szőrzet borítja.

Színei: A fajtát különféle farkasszürke árnyalatokban tenyésztik, a világostól (fehéres) a rozsdaszínűig terjedő rajzolattal, emellett ismert vörös, fehér, deres és tigriscsíkos színekben, továbbá többszínű és mintás bundával is. Az egyöntetű fekete szőrzet hibának számít, a fekete pettyes és az egyöntetű barna bunda pedig súlyos hibának.

Alomszám: 4-8 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

Jelleme: A kaukázusi juhászkutya eredeti hazájában marhacsordákat védelmez a két- és négylábú kártevőktől. Territóriumát elszántan őrzi, független és igen bátorfajta. Szívós, kimondottan domináns magatartású, és tele van magabiztossággal. Különösen figyelmes, és erős késztetése van családja megvédésére. Szőrzete a legzordabb időben is megvédi, ezért gond nélkül tartható a szabadban.

Társas viselkedése: A kutya mindent és mindenkit, ami és aki csak a családhoz tartozik –a gyerekeket, macskákat, csirkéket és bármi egyebet – a sajátjának tekint, s akként tisztel és védelmez. A gyerekeket nem szabad egyedül hagyni a kaukázusi juhászkutyával, mivel ha más gyerekek is jelen vannak, és a játék eldurvul, a kutya a „saját" gyerekek védelmére kel. Az idegenekkel nem törődik, de a család barátait kitörő örömmel üdvözli. Más kutyákkal szemben kifejezetten domináns viselkedésű lehet.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A hosszú szőrű változatot időnként át kell kefélni és fésülni, főként azokon a helyeken, ahol a szőr hajlamos a gubancolódásra. A rövid szőrű változat kevesebb ápolást igényel, a vedlési időszakban az alj-szőrzet elhalt és kilazult szőrszálait egy erős, fémsörtéjű kefével lehet a legkönnyebben eltávolítani.

Tanítása: Aki kaukázusi juhászkutyát akar tartani, annak mind jelleme, mind fizikuma tekintetében erősnek kell lennie. Ez a kutyafajta igen domináns természetű, és a gyengekezű gazdát nem hajlandó főnökeként elfogadni. Soha nem szabad azonban bántalmazni vagy igazságtalanul büntetni. A megfelelő személy a kölcsönös tisztelet kialakításával engedelmes, hűséges társat faraghat belőle, amely akár az élete árán is megvédi a családját és az otthonát.

Mozgásigénye: A kaukázusi juhászkutya mozgásigénye átlagos. A tényleges territóriumán kívül tett séták nem feltétlenül problémamentesek, mivel a kutya a környezetét mindig saját territóriumának tekinti. Ez a fajta nem való lakótelepre. Az a legjobb, ha az otthonát jelentő ház körül jókora, bekerített kert van, ahol kedvére kimozoghatja magát.

Alkalmazásai: A kaukázusi juhászkutya az olyan család számára a legalkalmasabb, amely nagyméretű, bekerített területet tud biztosítani neki. Egy ilyen kutya beszerzését mindig alaposan át kell gondolni; az állat nem bízik az idegenekben, és ha a gazdája nyaralni utazik, vagy új helyre kénytelen adni a kutyát, az komoly gondokat okozhat, mivel nem fogadja el sem az idegenek közelségét, sem egy új „falkavezér” felbukkanását.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése