Csivava

Csivava


A csivava a világ egyik legkisebb kutyafajtája. Típusai a chihuahua pelo corto (rövid szőrű csivava), illetve chihuahua pelo largo (hosszú szőrű csivava).

A csivava származása:

Ősi kutyafajta. Mexikóból származik. Kevés információnk van történetéről. Néhány forrás azt bizonyítja, hogy az aztékok és toltékok idejében már őrzőkutyaként alkalmazták. A városfalakon ábrázolták Techichit, a csivava ősét, a kistermetű terrierszerű kutyát. Az Amerikai Egyesült Államokba 120 évvel ezelőtt érkeztek meg a bennszülöttek révén. Európába megérkezése után keresztezték papillonnal, a törpespiccel és a tibeti spániellel. Magyarországra 1960 körül érkezett.

Egy másik elmélet szerint valószínűleg a toltékok és az aztékok szent kutyáinak leszármazottai, amelyek egyszerre voltak áldozati állatok és finom ínyencségek. Mások szerint a már a régi egyiptomiak által is ismert törpék a vikingek hajóival kerültek az Újvilágba, de sokkal valószínűbbnek tűnik a portugál tengerészek podengo pequenójával való rokonságuk. Bárhogy legyen is, a parányi kutyákat amerikaiak fedezték fel Mexikóban.

Tulajdonságai:

Nagy felálló füleivel a legapróbb neszt is meghallja, éppen ezért kiváló jelzőkutya. Aki felületesen ismeri és első megérzései alapján ítéli meg ezt a kutyafajtát, azt hiszi, hogy egy törékeny, visszahúzódó, csendes, kis szerény állatka a csivava. A valóságban igen harcias, a méreténél jóval nagyobb állatokat is megtámad. Méretének megfelelően gyors és játékos.

Általános gondozási tudnivalók:

Szőrzetápolási igénye: A csivava szőrzete nem igényel túl sok ápolást. A rövid szőrű változatot elég egyszer-egyszer átkefélni egy puha gumikefével. A hosszú szőrű kutyák bundáját sörtekefével és fésűvel kell rendbe szedni, de itt sincs szükség túl gyakori törődésre. A szembe időnként megfelelő készítményt kell cseppenteni a csúf könnyfoltok megelőzése vagy csökkentése céljából. Rendszeresen ellenőrizni kell, nem fogkövesek-e a fogai, és a fiatal kutyáknál arra is oda kell figyelni, hogy az új fogak rendesen fejlődjenek. A karmait röviden kell tartani. Ez a kutya eléggé érzékeny lehet a hidegre, a nedvességre és a huzatra – nedves időben nem árt kis kabátot adni rá.

Tanítása: Mivel apró termete miatt nem sok kárt tud tenni, általában nem is nagyon törődnek a nevelésével. Ez nagy hiba, nemcsak a gazda, hanem a kutya szempontjából is. A csivava rendszerint igen értelmes kutya, gyorsan meg tudja tanulni a parancsokat, sőt élvezi is a tanulást. A megfelelő nevelésnek és szocializációnak jó hatása van jelleme fejlődésére.

Mozgásigénye: A csivava annyira apró, hogy többnyire éppen eleget mozog a lakásban is; e tekintetben tehát nem számít különösebben igényesnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése