Afgán agár

Afgán Agár


Eredeti neve: Afghan Hound
Eredete: Ősi afgán fajta, egy Kr. e. 2000-ből származó barlangrajzon ilyen típusú kutya látható. Az afgán agár modern formáját valamikor a századforduló előtt Angliában alakították ki.

Tulajdonságai

A legszebb, legelegánsabb megjelenésű kutyák egyike. Járása ruganyos, kecses, suhanó, ugyanakkor egész felépítését a kitartás és az erő jellemzi. Fejtartása büszke, elegáns. Szeme ovális alakú, sötétbarna. Füle hosszú, a fejéhez simulva lelóg. Mellkasa a könyöke alá ér, háta a fara felé kissé lejt. Végtagjai párhuzamosak, egyenesek, mancsa nagy, ujjai zártak. Farka lelóg, a végét enyhén kunkorítja. Szőrzete hosszú, selymes, a fején szinte hajszerű. Színe fekete, kékesszürke, aranysárga, vöröses, fehér, rajzos, csíkozott.

Jellegzetessége:
Nagyon méltóságteljes és érzékeny. Az idegenekkel szemben elég távolságtartó és sok benne a függetlenségi hajlam, ezért már zsengekorától kezdve gondos szocializációt és engedelmességre szoktatást igényel. Az emberek közt elterjedt tévhit, hogy nagyon buta fajta, de a butaságot ne tévesszük össze a makacssággal. Általában egy embert fogad el gazdájának, akiért mindent megtesz. Könnyen tanul, de az más kérdés, hogy engedelmeskedik-e a parancsoknak. Agár létére nem akkora a mozgásigénye, képes naphosszat egy kanapén feküdni. Nagyon kitartó, kiszemelt zsákmányát addig üldözi, amíg el nem kapja.

Alkalmazása: Az egész világon kedvelt luxuskutya, de az agárversenyeken is megállja a helyét.

Marmagasság: kan 64–74 cm, szuka 60–70 cm

Testtömeg: kan 20–25 kg, szuka 15–20 kg

Alomszám: 5-8 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése